Omslag till Genom fyra socknar

Genom fyra socknar

Göran Normann


Publicerad: 2017

Genre: livsberättelse

Språk: svenska

Sidantal: 88

Format: 135x206 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-639-3729-3

Beställningsadress:
goran.normann@norecon.se

Telefon: 070-773 67 61

Karl-Jonas Johansson, kallad Dräng-Kalle, föddes i Henriks­-
fjäll 1865. Han kommer med sina föräldrar till Lövnäs vid Malgomaj 1880. Där i trakten lider människor svårt av svält och umbäranden, många väljer att emigrera. I sorgen efter en flickväns död accepterar Dräng-Kalle ett uppdrag som kommer att föra honom till Alanäset i Jämtland. Dit tar han sig genom att vandra över Gitsfjället och genom byar i Dorotea och Tåsjö socknar. På vägen hittar han sin fru Märta. I Alanäset, som är centralort i Alanäs socken, är det rusch i skogen och stor aktivitet i byn. Här har Kalle och Märta medgång och motgång i kontakter med skogsbolaget Kramfors AB. De möter Anders-Jakob, en dotterson till den omtalade »Gammelbången«, Sven Duvas förebild, och 
andra som kommit från Vilhelminas fjälltrakter. Dessa har också vandrat söderut i stället för att emigrera. I byn möter de även den fördragsamma änkan Finn-Greta, den mångsysslande skogssamen Ville, den ivrige syndikalisten Israel och flera andra profiler.  
 Ett fotosupplement kan ses på www.alanasbyn.se

göran normann växte upp i den del av Sverige där bokens händelser utspelar sig. Som pensionär, efter ett yrkesliv som nationalekonom, har han funnit glädje i att tänka tillbaka på sin hembygd och att skriva berättelser som är förankrade i denna.