Omslag till Inte bara skrönor

Inte bara skrönor
– berättat om Fridhem och Fliviksbor

Birgit Angmar-Månsson


Publicerad: 2019

Genre: Hembygdslitteratur

Språk: svenska

Sidantal: 220

Format: 155x220 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-519-0480-1

Beställningsadress:
Birgit Angmar-Månsson
birgit.mansson1@comhem.se

Ett överraskande fynd på krypvinden i vårt gamla sommarhus i Fridhem lockade mig att ta reda på mer om människorna som levt där för länge sedan. Fragment från berättelser jag hört under min barndoms somrar flöt upp i minnet, berättelser om hur livet var i Flivik förr i tiden. Vi är inte så många kvar som minns, det är tid nu att samla ihop och skriva ner innan mer blir glömt.
 För knappt 140 år sedan hade man odlat vete på Gåsslätt i Fridhem. Matilda och Johan Alfred hade slitit hårt med att plöja upp den styva leråkern. Matilda fick dra plogen och Johan Alfred styrde den. Några år senare hade de råd att köpa en ko och Johan Alfred var den ende i trakten som kunde plöja med ko. Dessutom gav den mjölk.
 Sommaren 2018 är en del av ängen förberedd för mid­sommarfirandet i Fridhem. Varken barn eller vuxna sliter längre för sitt uppehälle på dessa magra tegar, i stället står midsommarstången klädd och rest. Fridhem och Flivik är nu ett sommarparadis för skollediga, semesterfirare och pensionärer. Kanske kan byn åter bli befolkad året om, ny teknik ger nya möjligheter och några prövar redan.