Omslag till LÖNEN i den kommunistiska ekonomin

LÖNEN i den kommunistiska ekonomin

Lars Gerschman


Publicerad: 2016

Pris: 250 kr

Genre: Ekonomisk historia, ideologi

Språk: svenska

Sidantal: 274

Format: 165x244 mm

Utförande: limbunden

ISBN: 978-91-639-0804-0

Beställningsadress:
Lars Gerschman
staik@comhem.se
Bergsundsgatan 6
117 37 Stockholm

Jag är född 1946 och uppvuxen i Stockholm. 
Har tagit några universitetsbetyg i filosofi, konsthistoria och ekonomisk historia. Hamnade på kontor och trivdes inte så omskolade mig och tog verktygsmakar-utbildning och senare plåtslagar- och svetsarutbildning. Har mestadels arbetat på mekaniska verkstäder, men även provat på kontor, städjobb, delat ut gratis-tidningen Stockholm City m.m. Och nu pensionär.

Varför gick arbetarnas förhoppningar och kamp på 1800- och 1900-talet för ett bättre samhälle så totalt åt helvete? I Sovjet, Kina, Kambodja, Nordkorea och andra statligt kontrollerade ekonomier med miljontals människor som mördades, och i väst med pampvälde i alla stora socialdemokratiska och kommunistiska partier och fackföreningar. Vad var arbetarrörelsens målsättning på 1840-talet och hur ändrades den av allt högre avlönade arbetarledare? Hur kunde jämlikhet och demokrati förvandlas till dess motsats, till ojämlikhet och diktatur? Sådant förklaras i boken.
   Och för första gången beskrivs vad det skulle innebära att ha en ekonomi baserad på samma timlön för alla. Det är förvånansvärt mycket som det går att säga om det, bland annat att arbetslösheten då försvinner och att folk kan pensionera sig bortåt 30 år tidigare än i dag.
   Även fenomenet ”demokrati” sätts in i ett ekonomiskt och historiskt sammanhang och blir tydlig, exempelvis varför dagens överklass anser sig vara demokrater medan deras föregångare brutalt bekämpade demokrati och gjorde så under årtusenden.
   Boken vänder upp och ner på de flesta av de ”sanningar” i samhällsvetenskapliga ämnen vi får lära oss av journalister, politiker och professorer angående vad marknadsekonomi respektive jämlik ekonomi innebär, och slår hårt mot såväl dagens höger- som vänster-politik. Och tar även upp varför dessa personer lär ut så mycket strunt: det är bara partsinlägg från högavlönade som försvarar sin privilegierade ställning.