Omslag till Upphittat – ur minnet och arkiven

Upphittat – ur minnet och arkiven

Margareta Eriksson Dahlberg


Publicerad: 2020

Pris: 250 kr

Genre: Biografier & Memoarer

Språk: svenska

Sidantal: 176

Format: 135x206 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-519-5554-4

Beställningsadress:
eriksssondahlbergmargareta@gmail.com

Telefon: 072-229 20 37

Säkert har jag gjort skillnad för många människor, varit till tröst och hjälp som deras läkare. Var det värt den uppoffring som ni barn fått utstå? Svaret vet bara var och en av er och jag vill inte veta era svar. Kanske är jag mogen att ta emot dem framöver.

De här raderna är ett utdrag ur det brev som jag skrev till mina tre barn, där jag bad om deras förlåtelse för att jag ofta varit en frånvarande mamma. Brevet skrevs i april 2010, det år som jag pensionerades efter fyrtio år som läkare.
 Mitt liv har onekligen präglats av mitt yrkesval och därför är det inte konstigt att mycket i den här boken handlar om det. Varför blev det så? Svaren finns kanske i de andra texterna. De som handlar om mitt ursprung och min uppväxt.
 För oss födda på 1940-talet var framtiden ljus. Många av oss gjorde klassresa. Utbildning och eget yrke blev en självklarhet. Kvinnan fick på många sätt en större frihet. Bort med korsetter och livstycken, i stället bh-löst, strumpbyxor och p-piller.
 Ändå fanns och finns hos mig fortfarande nedärvda föreställningar om hur och vad en kvinna bör och inte bör göra. Dessa föreställningar har inte alltid varit lika lätta att göra sig av med.