Omslag till Fadershuset – i tidens ström

Fadershuset – i tidens ström

Sune Askaner


Publicerad: 2016

Pris: 150 kr

Genre: Dokumentär

Språk: svenska

Sidantal: 256

Format: 148x210 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-637-5922-2

Beställningsadress:
Sune Askaner
sune.askaner@gmail.com
Stora Gatan 72
193 30 Sigtuna

Telefon: 08-592 59 276

Sune Askaner är född 1933 i Växjö, lärare, bl a i filosofi, och skolledare i Alvesta, Östersund, Karlskrona och Sigtuna (vid internatskolan SSHL), fackligt och politiskt verksam, skribent i skolfrågor, under senare år även i friare ämnen med böcker som Resan från Glasriket, Sigtunapolitik m m, och Middagsböner för sökare 2012.

Fadershuset – i tidens ström är en släktkrönika om människor och händelser långt ner i Småland, om att växa upp i en prästfamilj och söka sina rötter 200 år bakåt i tiden, där vi möter:

En nyvärvad soldat i Uppvidinge kompani i Sveriges sista krig som under marsch i Europa hittar en rakkniv. En annan ung man som finner vägen ut från den trånga stugan, via en ”studentfabrik” vid 1900-talets början. En tredje ung man som drömmer om att skriva men fastnar bakom en kateder under ett föränderligt 1900-tal.

Tre herrar i den stolta svenska armén berättar om kriget  1813–14: En nostalgisk knekt, C F Lundin, om livet i fält. En romantiskt lagd jurist, Claes Livijn, blev en osannolik krigsreporter med sina brev från fälttåget. Den stridslystne generalen, A F Skjöldebrand, som stod på god fot med kronprins Karl Johan men inte alltid lydde order och blev fånge hos kejsar Napoleon. Kraftkarlen Didrik som dämde upp Ronnebyån och anlade ett manufakturverk. Hemmadottern Adina som kom in på seminariet i Växjö och revolverbeväpnad tog tjänst som lärarinna i obygden.

Därtill om småländska bygder, främst Virestad och Ekeberga-Kosta, med både landsbygd och glasbruksmiljö, fadershuset som formar, fotbollen som lockar och lärdomsstäder hägrar. ”Alla sökte de sig ut!”