Omslag till Freja och Afrodite

Freja och Afrodite
De cypriotiska och svenska kvinnornas textila arbete från äldsta tid

Marianne Marcusdotter


Publicerad: 2017

Genre: Kulturhistoria

Språk: svenska

Sidantal: 78

Format: 175x235 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-639-5050-6

Beställningsadress:
marcusdotter@gmail.com

Telefon: 0762-08 17 46Kvinnors textila arbete över hela världen genom århundradena är imponerande och fascinerande. Från den första uppfinningen av tråden, väven, sländan och vävstolen är detta kvinnornas förnämsta arbete på alla platser, i alla regioner och världsdelar. De var skickliga och skönhetsälskande: de färggranna tygerna och fantasifulla mönstren tjusade människor överallt. Men vardagens vävnader var också slitstarka och klarade stora påfrestningar.
 En sak hade kvinnorna gemensamt i all denna unika mångfald: arbetet måste gå att förena med vård och omsorg om barnen. De vistades i ­eller nära huset, medan männen kunde jaga, bedriva åkerbruk eller handel långt hemifrån.
 Marianne beskriver i boken kvinnornas textila arbeten i två länder långt ifrån varandra och med helt olika historia och förutsättningar: ­Cypern och Sverige. Bland dem spelar Sveriges kvinnliga folkhögskolor en stor roll.
 Förhoppningen är att läsaren ska få ökat intresse för kvinnornas textila arbete framför allt i de två länder som representeras av sina respektive gudinnor Freja och Afrodite.

Marianne Marcusdotter har under några ­decennier varit verksam som metodiklektor inom folkhögskollärarutbildningen vid ­Linköpings universitet och därefter anordnat och drivit högskolekurser i FN-kunskap under ett tiotal år. Hon har under hela sitt liv varit aktiv i olika sammanhang i internationella spörsmål  och visat stort intresse för samhälls- och kulturvetenskapliga frågor och särskilt engagemang för kvinnofrågor. Hon har skrivit en rad artiklar och böcker inom ämnena pedagogik och framför allt folkbildning med fokus på kvinnor. Marianne har vistats på Cypern under ett antal år.