Omslag till Nygårdsfrun

Nygårdsfrun

Birgitta Modigh


Publicerad: 2016

Genre: Kåseri

Språk: svenska

Sidantal: 152

Format: 148x210 mm

Utförande: limbunden

ISBN: 978-91-639-2571-9

Beställningsadress:
birgittamodigh@gmail.com

Det är vår ute och inne. Det porlar, kluckar och droppar överallt. Inomhus äro alla torkmöjligheter belagda av overaller, strumpor och stövlar. De av den långa, hårda vintern blekta barnkinderna börja bli rosiga. Ack, vad ett litet barnasinne kan fröjdas över de alla vårens under, som äro lika nya och tjusiga för var vår. Vi stora, beräknande varelser fröjdas på vårt sätt. Vi äro tacksamma över att vattenbristen är slut, att vedbesparingen kan börja och att det verkligen blev vår i år med.

Signaturen Nygårdsfrun, Birgitta Bråkenhielm (1903-1983), skrev kåserier för Dagens Nyheters familjesida under åren 1938–1941. Hon presenterades på familjesidan som ” lanthushållslärarinna och ung fru på en medelstor Sörmlandsgård, där man får ligga i värre för att få lantbruket att gå ihop och försörja en familj på fem barn”. Hon skrev om de dagliga vedermödorna och glädjeämnena i familjen, på gården och i bygden. Hon delar med sig av recept och goda råd. 

Birgitta Bråkenhielm bodde under de åren på Bergs gård i Julita. Hon var utbildad vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, där den legendariska Ida Norrby var rektor. Tiden i Uppsala och de livslånga kontakterna med kamrater och lärare på Fackskolan hade stor betydelse för henne. Hon var också utbildad inom trädgårdsskötsel och medarbetade i trädgårdsböcker tillsammans med sin bror trädgårdsarkitekten Sven A. Hermelin. I Julita hade hon många förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande i hembygds- och husmodersföreningarna. 

Boken har redigerats av hennes dotter, Birgitta Modigh.