Omslag till Ökensagor <i>(Inbunden)</i>

Ökensagor (Inbunden)
Berättelser från Somalia

Oscar Trimbel


Publicerad: 2014

Pris: 150 kr

Genre: Somaliska folksagor

Språk: svenska

Sidantal: 40

Format: 210x276 mm

Utförande: inbunden hårdpärm

ISBN: 978-91-637-3474-8

Beställningsadress:
Författares Bokmaskin
info@bokmaskinen.se
Box 12071
102 22 Stockholm

Telefon: 08-653 58 80, 08-785 03 85Ökensagor är en bok med flera korta berättelser och sagor från Somalia, översatta och illustrerade med akvareller. 

Förr i tiden var det nomaderna i Somalia som berättade sagor för varandra, när de var ute på långa vandringar i öknen. Numera är det de äldre i familjen som berättar sagor, som de själva har hört när de var barn. Somalia har förändrats mycket under de senaste åren. Det har varit krig och stor torka i hela landet. Familjer har flytt från sina hem, när byar och städer bombats. Unga män har tvingats ut i krig och familjer splittrats. Många av landets nomader har förlorat all sin boskap och blivit bofasta. Sagorna lever fortfarande kvar och berättas när arbetsdagen är slut. Då glöms den svåra verkligheten för en stund och övergår i fantasi, där skuggor från lampan blir farliga lejon, och skenet från dansande eldflugor blir till guldpengar i en skattkammare.

Oscar bodde i Somalia under flera år, där han arbetade som projektledare för hantverksindustrier i flyktingläger och hos lokalbefolkningen. Han deltog också i Mogadishu konstklubb och målade av flera historiska byggnader.
oscar.artist@comhem.se
---
Recension av lektör Ulla Lundberg, bibliotekstjänst 2014:
    "Ökensagor är litterär kulturhistoria. I boken presenteras en saga på varje uppslag. 
De flesta börjar som sig bör med "Det var en gång ...". Läsaren får ofta möta en person i en prekär situation. Det gäller att skydda sig, vakta eller att vara slug. Budskapet är visdom som, kan förmedlas med ironi eller självironi, med glimten i ögat. Denna berättarkonst har för många folkgrupper varit folkets skola. Varje berättelse följs av en fotoliknande akvarellmålning i hög kvalitet. Färgerna är sand- eller jordfärger. De vackra och talande bilderna ger ytterligare en dimension till budskapet."