Omslag till Out of the past

Out of the past

red. Sture Lilja


Publicerad: 2019

Språk: svenska

Sidantal: 182

Format: 185x230 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-519-3156-2

Beställningsadress:
Sture Lilja
sturelilja@telia.com

Raggarlivet på 1960-talet var en epok som aldrig kan efterliknas i dag. De amerikanska bilarna var billiga och lätta att få tag på. 
En månadslön räckte ofta till att köpa en bil. Rock’n’roll-­musiken var ny med Elvis Presley som den mest lysande stjärnan. Bilarna köptes för att brukas och att ha roligt i. Skiv­spelare var ofta monterade under instrumentbrädan. I den ­spelades singelskivor med de senaste artisterna. Tjejerna gillade de formfulländade amerikanska bilarna, ofta kallade »Dollargrin». Raggar­brudarna samlades i gäng i städernas centrum där ­killarna i bilarna »raggade» upp dem. Öl och sprit förekom, mer hos en del, mindre hos andra. Fester i Folkets hus och Folkets 
Park drog till sig karavaner av raggarbilar. Så gjorde även ­Tivolit och marknadsstånden på Marknaderna i Årjäng, Arvika, Säffle och Bengtsfors. Slagsmål blev det ibland, för det mesta av lindrig art. Poliserna tog raggarna på största allvar och trakasserade ofta bilägarna med onödiga kontroller och anmärkte på bagatellartade fel. Mestadels hade vi bra erfarenhet av poliserna och polischef P. F. Olzon i Säffle ska ha en eloge för att han var »raggarvänlig». I det stora hela var det en lycklig tid. Ett fåtal hade kamera med sig, så de foton som finns kvar är en unik dokumentation av en tidsera. 
 År 1973 innebar slutet på allt det vi älskade; Raggarlivet, ­gemenskapen, jänkebilarna, musiken och de underbara ­tjejerna. Allt var över. »Sigge» från Grums hade omkommit i en flyg­olycka, bensinkrisen var i antågande och nummerskyltarna ­visade inte längre var vi kom ifrån. I boken Out of the Past lever den tiden kvar för evigt.