Omslag till Politiserat rättsväsende

Politiserat rättsväsende

Tomas Nilsson


Publicerad: 2019

Genre: Samhälle & Politik

Språk: svenska

Sidantal: 190

Format: 135x206 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-639-7012-2

Beställningsadress:
Tomas Nilsson
tomas.s.nilsson@home.se
Kronobergsgatan 7, 2 tr
112 38 Stockholm

Telefon: 08-650 92 33I november 1983 tvingades justitieminister Ove Rainer att avgå efter en massmedial kampanj som dirigerades av den social­demokratiska tidningen Aftonbladet. Vid samma tidpunkt ­beviljades Keith Cederholm resning för bl.a. mordbrand och människorov vilket ledde till att han frikändes följande år. 
 Det var första gången som en högt uppsatt politiker tvinga­des att avgå efter en kampanj som enbart rörde hans privata ­agerande. Det var också första gången som en person dömd för grova brott beviljades resning och frikändes av politiska skäl utan att fallet i sig hade någon politisk anknytning. De har sedan följts av en rad nya kampanjer och resningsfall.
 Varför har domstolarna beviljat resning åt de dömda som ­sedan har frikänts?
 Orsaken är att vanliga rättsfall, utan någon politisk anknytning, har använts i politiskt syfte. Socialdemokraterna har vid en rad tillfällen styrt domstolarna bakom kulisserna för att skapa en opinionsmässig effekt till stöd för deras politik. Det har skett för att ta bort uppmärksamheten från polisbrutalitet, från invandrares kriminalitet och under kampanjen mot nämndemännen i domstolarna. 

Tomas Nilsson, f. 1953, har tidigare arbetat med IT inom den sven­ska bankvärlden. Sedan 2003 arbetar han heltid som privatutredare och har intresserat sig för händelser som morden på Olof Palme och Anna Lindh.