Omslag till Utan dig finns inget jag

Utan dig finns inget jag
en inspirationsbok om psykisk ohälsa

RSMH


Publicerad: 2018

Genre: Psykiskt ohälsa

Språk: svenska

Sidantal: 138

Format: 135xs206 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-639-8055-8

Beställningsadress:
RSMH
Box 15094
104 65 Stockholm

Psykisk ohälsa är allt mindre skambelagt att prata om men hur ska vården, omsorgen och samhället förändras för att ­fun­gera bättre och ge livskvalitet åt fler? Här har vi samlat texter av unga och äldre, personer med egen erfarenhet av psykisk ­ohälsa, professionella och anhöriga, alla med olika bilder av psykisk hälsa och psykiatri. Här finns konkreta råd men också djärva visioner, sådant som går utanför dagens snäva ramar. 
 Dikter, serier, dokumentära skildringar – sätten att förmedla visionerna varierar. Vi är alla olika, och utan dig finns inget jag.
 Att se tillbaka på psykiatrin historiskt ger avstamp för fram­tiden. Herman Holm, överläkare i psykiatri, gör en tillbakablick till Kraepelins och Freuds tid samt beskriver hur det internationellt använda diagnossystemet DSM växte fram. Emma Wiklund, 20 år, berättar hur hon kämpat med psykisk ohälsa från tio års ålder utan att veta vad det var, och hur hon till slut fick tillbaka sin kärlek till livet.
 Då psykisk ohälsa får allt större utrymme i det offentliga samtalet kan den här boken läsas av alla. För den som har möjlighet att påverka psykiatrin är boken ett måste.

RSMH har nyligen firat 50-årsjubileum och arbetar för att förbättra villkoren för personer med psykisk ohälsa.