Omslag till I febrarnas land

I febrarnas land
Om Kongomissionärerna Matilda och Jöns Larsson

Håkan Hall


Publicerad: 2019

Genre: Kulturhistoria

Språk: svenska

Sidantal: 238

Format: 146x206 mm

Utförande: Limbunden

ISBN: 978-91-639-6034-5

Beställningsadress:
Håkan Hall
hakan.o.hall@outlook.com

Svenska Missionsförbundet startade på 1880-talet sin mission i Afrika. Våren 1890 begav sig Jöns Larsson, från skånska Glimåkra, till Kongo och året därpå for Mathilda Hall från Kivik ut som s.k. ”missionsbrud”. Mathilda och Jöns gifte sig i Kongo strax efter hennes ankomst. De arbetade sedan tillsammans som missionärer fram till 1901 då Jöns avled på missionsstationen i Mukimbungu. Mathilda reste tillbaka till Sverige 1902, men återvände till Kongo 1920, och var verksam där fram till 1930.

I likhet med andra missionärer skrev Mathilda och Jöns ett stort antal brev hem. De var drivna brevskrivare och gav med sitt levande språk en direkt och intressant inblick i livet och i deras mångskiftande arbetsuppgifter i Kongo. Det framgår att missionärerna, vid sidan av evangelisationsarbetet, gjorde stora insatser för befolkningen, inte minst genom omfattande skolundervisning och sjukvård.
 I den här boken återges många av breven från Mathilda och Jöns. Tillsammans med samtida fotografier ger de en mångfacetterad bild av Svenska Missionsförbundets tidiga verksamhet i Afrika.